![](/media/lib/244/n-serca-1eb0f18471240f65e337564119b86d30.jpg)
Naprawa serca za pomocą komórek macierzystych enkapsulowanych w nanożelu
22 września 2017, 10:02Komórki macierzyste enkapsulowane w nanożelu mogą pomóc w naprawie uszkodzonego serca.
![](/media/lib/438/n-curiosi3000-4183ae935b5b9c3ef8337a131536b6f2.jpg)
Rozpoczął się 3000. sol (dzień) marsjańskiego łazika Curiosity
13 stycznia 2021, 05:13Wydaje się, że tak niedawno emocjonowaliśmy się lądowaniem łazika Curiosity oglądając „7 minut horroru”. Tymczasem łazik rozpoczął właśnie 3000. dobę (sol) marsjańską. To 3082 ziemskich dób. Curiosity od ponad 8 lat bada krater Gale, a wkrótce zyska towarzysza, gdyż w lutym na Czerwonej Planecie wyląduje łazik Perseverance.
![© Copleylicencja: Creative Commons](/media/lib/25/1206973572_240540-168d974e4d86b3997dd9279e7d936cd7.jpeg)
Niedobór folianów przyczyną ADHD?
30 października 2009, 07:58Dbanie o prawidłowy poziom folianów w diecie jest dla przyszłych matek sprawą absolutnie podstawową, gdyż od związków tych zależy prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Jak wskazują najnowsze badania, do możliwych komplikacji związanych z niedoborem tych substancji można zaliczyć także nadpobudliwość psychoruchową z deficytem uwagi (ADHD).
![](/media/lib/110/n-zeby-3d5d3bacf2184744299633ed705d5093.jpg)
Film do łatania i wybielania
19 września 2012, 07:00Dzięki współpracy zespołu prof. Shigekiego Hontsu z Kinki University oraz ekspertów z Uniwersytetu Stomatologicznego w Osace powstał ultracienki, biokompatybilny film z hydroksyapatytu, głównego materiału szkliwa. W odróżnieniu od swoich poprzedniczek, łatka jest giętka, dzięki czemu można ją będzie wykorzystać np. do zasłaniania uszkodzonej powierzchni zębów albo do natychmiastowego wybielania.
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Skaner nanoporowaty do wczesnego wykrywania nowotworów
10 września 2015, 10:41Zespół prof. Amita Mellera z Instytutu Technologii Technion wykorzystuje nowy typ skanera - skaner nanoporowaty - do wykrywania wczesnych biomarkerów raków jelita grubego i płuc.
![](/media/lib/335/n-breadbot-0a7a029be0da4c5547443145aba4ee5e.jpg)
BreadBot - robot-piekarz
7 stycznia 2019, 11:47Na targach Consumer Electronics Show (CES) w Las Vegas zaprezentowano BreadBota - robota do pieczenia chleba. Dziennie może on przygotować i upiec do 235 bochenków.
![](/media/lib/533/n-jajom-023d89d0d35e65dcce1dc1001fc2d9f8.jpg)
Mesobiotus maklowiczi – niesporczak nazwany na cześć Roberta Makłowicza
2 stycznia 2023, 13:03Do typu niesporczaków (Tardigrada) należy obecnie ponad 1400 gatunków. Właśnie wzbogacił się on o dwa kolejne gatunki, a ich odkrywca – doktor Daniel Stec z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN w Krakowie – skorzystał z przywileju odkrywcy i nadał im nazwy. Pierwszy z nich nazwał Mesobiotus diegoi po swoim przyjacielu, znanym rotiferologu Diego Fontaneto. Drugi zaś zyskał nazwę Mesobiotus maklowiczi, od Roberta Makłowicza, którego przedstawiać nie trzeba.
![](/media/lib/22/1202895435_297895-0662fa2410ced43428dd70cd7a36f989.jpeg)
Co łączy ogromne dinozaury z bakteriami?
13 lutego 2008, 09:24Badania diety wielkich dinozaurów mogą przynieść odpowiedź na pytanie, co umożliwiło im osiągnięcie imponujących rozmiarów - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bonn. Paradoksalnie bowiem rozmiary ciał największych dinozaurów wydają się przeczyć powszechnie uznanym prawom ekologii.
![](/media/lib/70/jedwabniki-94772321518564424b33aa1c79ea2abb.jpg)
Niciana niespodzianka
5 października 2010, 10:41Badacze z Institut Laue-Langevin (ILL) ujawnili zaskakującą właściwość białek wchodzących w skład nici przędzionej przez jedwabniki. Okazuje się, że podczas rozcieńczania stają się one bardziej skoncentrowane (Soft Matter).
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).